U bent hier

Zuiderzeepad 7: Huinen - Nijkerk (Kasteel Salentein)

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Oldenaller - Salentein
Wandeldatum: 
zondag, 22 februari, 2015
Afstand: 
18,4 km

De route loopt door gevarieerd en grotendeels open terrein. De vorige keer kwamen we aan in Huinen en zagen we een open hoevenlandschap. Onze route gaat verder door dit landschap en loopt tot aan Oldenaller langs de vele snippers van het ‘jonkersgebied’ van Slichtenhorst. De adel had dezelfde bodemsoortwensen als de middeleeuwse boeren. Een landgoed moest immers in stand gehouden worden met de inkomsten uit de landbouwbedrijven. Het toch al afwisselende hoevenlandschap kreeg onder invloed van de adel nog meer variatie door de aanleg van buitenplaatsen en bossen en door de instandhouding van natuurterreintjes. De grootgrondbezitter kon zich permitteren om veel land voor de jacht of vanwege esthetische motieven onontgonnen te laten en om bosbouw te bedrijven. Grootgrondbezitters spelen nog steeds een rol in de streek. Jonker Schimmelpenninck heeft tot zijn dood (1991) menig modernisering tegengehouden. Mede aan hem is te danken dat hier nog zoveel ‘onland’ en zandwegen over zijn.

We doorkruisen een klein veenheidegebied (de Kruishaarse heide) en komen uiteindelijk uit bij de Oldenallersebrug. Bij deze brug is op 1 oktober 1944 een aanslag op een Duitse auto gepleegd. Deze aanslag was aanleiding tot het platbranden van ruim honderd (!) woningen en de deportatie van de gehele mannelijke bevolking van Putten. Deze represaille kostte 550 Puttenaren het leven. Dit Duitse optreden is een van de ergste oorlogsmisdaden gepleegd in Nederland.

Het laatste deel van de route voert ons over twee landgoederen.  Eerst is er het landgoed Oldenaller. Er wordt gezegd dat het gebouw, gebouwd in 1655, van oorsprong een ontwerp is van Jaco van Campen, de architect van het Paleis op de Dam. Het huis is hoe dan ook rond 1850 door Zocher rigoureus gemoderniseerd wat de uitstraling betreft (toren toegevoegd en gevels gewijzigd). Hij heeft natuurlijk ook het kasteelpark aangelegd.

De route naar het volgende landgoed, de Salentein, voert ons over de Diermenseweg. Deze weg ligt op een abrupte overgang tussen twee landschappen: aan de ene kant de lege polder Arkemheen en aan de andere kant het hoevenlandschap op glooiende dekzandruggen. Langs de weg zien we boerderijen gelegen op ‘pollen’ (terpen).

De Salentein is van oudsher een boerenhoeve wat nog te zien is aan de fraaie schuren en de er achter liggende boerderij. Tegenwoordig is het een gerenommeerd restaurant. De in 1906 toegevoegde hoektorens geven samen met de kantelen de indruk van een bescheiden kasteel. Bij de Salentein hebben we de gelegenheid in de brasserie zo nodig weer op temperatuur te komen.

Dan zijn er twee mogelijkheden: te voet Nijkerk inlopen naar NS station (± 2 km), of met bus 103 naar station Nijkerk, Amersfoort, Putten of Harderwijk.

Cees