U bent hier

Zuiderzeepad 3: Kampen - Oldebroek

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Kampen - Hollandse iep - grafmonument Morren
Wandeldatum: 
zaterdag, 29 maart, 2014

Een wandeling met historische hoogtepunten. Start is Hanzestad Kampen en we komen langs de kleine buurtschappen (Noordeinde of wel Kampernieuwstad) en een kerkdorp zonder kerk en zonder dorp. Met wat geluk is er een huiskamercafé geopend ‘wy bint misschien thus’ en langs een van Neerlands fraaie grafmonumenten beëindigen we de tocht in Oldebroek.

Maar eerst, als er tijd is en het weer het toelaat, struinen we door Kampen. Kampen, een stad die zijn bloeitijd kende rond 1400, behoeft waarschijnlijk weinig toelichting. Een voormalige Hanzestad dat toentertijd gericht was op de handel met het Oostzeegebied.

Kampen verlaten wij via de ‘zwartendijk’, een slingerende dijk vanwege de velen dijkdoorbraken. Langs de Zwartendijk staan Iepen, een boomsoort dat vanwege zijn verdraagzaamheid voor (zee)wind en vochtige bodem, karakteristiek tot het Zuiderzeelandschap behoort. Veel zijn er niet meer over als gevolg van de Iepenziekte. Zo heeft Kampen er in de 70-er jaren 6000 verloren en wordt momenteel met nieuwe aanplant het karakteristieke Zuiderzeelandschap weer hersteld.

Waarom Zuiderzee? Tot de 13e eeuw was de benaming Almere gebruikelijk. Ten tijde van de Hanzeperiode besloeg het totale handelsgebied de Oost, Wester, Noord en Zuiderzee. De Oostzee ligt nog steeds ten oosten van Denemarken, de Noordzee behoeft ook geen toelichting, de Zuiderzee was een bescheiden inham van de Noordzee.

Na enige tijd komen we in het buurtschap Noordeinde dat officieel ‘Kampernieuwstad’ heet (we gaan het zien). In dit dijkdorp wonen 200 mensen die sterk op elkaar zijn aangewezen. Er is(was?) een basisschool (25 leerlingen). Noordeinde geldt als meest noordelijke plaats van Gelderland.

We komen vervolgens in Kerkdorp. Nu een dorp zonder Kerk en zonder dorp. Na de stormramp van 1825 vertrokken de bewoners naar ‘Oosterwolde’ en enige jaren later brandde de kerk af. Er is nog wel een ‘huiskamercafé’ en op de deur staat ‘wy bint misschien thus’.

We komen langs het landgoed Morren, ontstaan in 1771. Naar zeggen zal men niet gauw een fraaiere grafmonument aantreffen als hier. De familie Raedt van Oldenbarnevelt rust hier in een grafkelder uit 1832.

Na Oosterwolde lopen wij via een kerkpad naar Oldebroek. Wellicht is daar nog tijd voor een kop verkwikkende chocolademelk of anders meteen de bus naar Zwolle.