U bent hier

Zuiderzeepad 10: Bikbergen - Weesp

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

starnd Muiderberg
Wandeldatum: 
zondag, 15 november, 2015
Afstand: 
20 km

Provincie:

De route van vandaag is om verschillende redenen bijzonder. Landschappelijk gaan we van ‘hoog naar laag’, van zand naar klei en van bos naar zand. Daarnaast sluiten we de cirkel nabij Muiderberg met het Flevopad: op 13 mei 2012 vertrokken we vanuit Muiden over de Hollandse brug het nieuwe land in en wandelden we het Pionierspad. Vanaf januari 2014 liepen we terug van Vollenhove via het oude land en het Zuiderzeepad in 10 zondagen (om en nabij 200 km).
Ėn, vandaag maken we verbinding met het nieuwe traject: het Waterliniepad. Daarvoor lopen we niet via het Zuiderzeepad door naar Muiden, zoals oorspronkelijk het plan was, maar we steken door naar Weesp: startplaats op 10 januari 2016 voor het Waterliniepad. Meer info volgt.

Maar eerst de afsluiting van vandaag. We starten in Bikbergen waar we al vrij snel een aantal buitenhuizen zien die hoger in het landschap liggen en omsloten zijn door landschapstuinen in Engelse stijl (Flevorama en Drafna). De omgeving rondom deze buitenhuizen is vlak, mooi te zien vanaf de Oostdijk. Dat het landschap vlak is komt omdat de omgeving van Naarden is afgegraven. Naarden was lange tijd de poort naar Amsterdam en diende als vesting . De directe omgeving van Naarden moest in geval van nood onder water gezet kunnen worden (inundatie), maar dat ging lastig want van oorsprong was de omgeving heuvelachtig. In de 17e en 18e eeuw is door middel van zandafgraving het huidige landschap ontstaan. Het zand kon in Amsterdam weer gebruikt worden voor aanleg van de Grachtengordel.

Naarden ving, omdat het met Muiderberg de voorpost van Amsterdam was en aan open water (de Zuiderzee) lag, vele klappen op. De zwaarste klap was in 1572 tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De Geuzen die Naarden bezet hielden werden verslagen door de Spanjaarden; er werd bijna de volledige bevolking uitgemoord. Na vertrek van de Spanjaarden werd Naarden herbouwd en op kosten van Amsterdam voorzien van een moderne vestingwal. In het ‘Rampjaar’ 1672 werd Naarden onder de voet gelopen, deze keer door de Fransen. Wel lukte het om verder optrekken van de Fransen naar Amsterdam tegen te gaan: Gooise boeren doorstaken enkele dijken waardoor het water tot aan Woerden reikte. Het gevolg: de Fransen bleven steken in de modder. Toen de Fransen succesvol de vesting uitgewerkt waren, werd de vesting Naarden opnieuw grootscheeps vernieuwd en kreeg ze zijn huidige vorm. In deze vorm hield Naarden wel stand. Opnieuw hielden de Fransen vanaf 1795 Nederland in hun greep, maar zij moesten in 1813 de strijd om Naarden staken. Omdat Naarden onderdeel was van de latere vestingwerken (de waterlinie) zijn de vestingswerken goed bewaard. (NB, op onze waterlinie wandeling keren we terug naar Naarden.)

We vervolgens onze wandeling naar via de Westdijk naar Muiderberg. De Westdijk is de oude zeedijk die, door het landschap kronkelend, herinnert aan de kracht van het zeewater. Muiderberg steekt als een beboste heuvel boven de omringende polders uit. Muiderberg is feitelijk een ‘opduiking’ van de Gooise stuwwal, 7 m hoog met hier en daar een ‘klifkust’: het zeewater knabbelde wat van de heuvel af. Vanaf 1881 (aanleg Gooise Tramlijn) schoten hotels, pensions en strandpaviljoens als paddenstoelen uit de grond en was Muiderberg tot aan 1932 (afsluiting Zuiderzee) een geliefde badplaats. Het zoute water was goed tegen reuma en voor verdrinking hoefden men niet bang te zijn, na honderden meters in zee te zijn gelopen kwam het zoute water nog maar tot kniehoogte. In Muiderberg zullen we bij een nog steeds aanwezig strandpaviljoen pauzeren.

We verlaten de Zuiderzeeroute: via een zeer mooi overgeleverde Brink lopen we naar Weesp in 7 km. Ik hoop daar zo rond 17:30 uur aan te komen. Voor de liefhebber kunnen we de Zuiderzeeroute daar feestelijk afsluiten en degenen die direct naar huis willen, lopen nog een stukje door naar NS station Weesp .

Op 10 januari 2016 komen we terug in Weesp en starten met het Waterliniepad (SP 18), een route van 145 of 165 km lange route naar Werkendam. De ‘geleerden’ zijn er nog niet over uit over hoe lang de route nu is maar medio oktober 2015 (!) verschijnt een nieuwe uitgave van de route. Wil je al vast een voorproefje hebben van de route, klik hier.