U bent hier

Wijhe-Veessen-Wijhe

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 31 juli, 2016
Afstand: 
17 of 15 km

Provincie:

We starten vanaf station Wijhe. Vorige maand kwamen we vanuit Heino Wijhe via de bossen binnen. Nu gaan we naar de IJssel, een heel ander landschap. Na een kort stukje gelopen te hebben gaan we koffie drinken in het centrum van Wijhe. Daarna lopen we met een boog door Wijhe langs de IJssel naar de pont (€0,50 pp in 2015) die ons overzet. We gaan door landerijen naar Veessen, een schilderachtig dorpje. In Veessen is er horeca met terras aan de IJssel.

Hier nemen we het zogenaamde Kozakkenveer (€1,00 pp in 2015) om weer aan de Wijhense kant uit te komen. De Kozakken kwamen uit het oosten om ons land van de Fransen te bevrijden. Hun reputatie als Barbaarse woestelingen was hen al vooruit gegaloppeerd. De schrik zat er goed in toen de Kozakken begin 1800 de oostgrens overstaken. Vrouwen, huwbare dochters en jonge dienstmaagden werden uit voorzorg verborgen gehouden en goud en andere kostbaarheden verstopt.

De IJssel heeft grote invloed gehad op het landschap en op de manier van leven. Zodra we de rivier zijn overgestoken wandelen we over een prachtig natuurontwikkelingsgebied terug richting Wijhe. We komen door het eerste natuurontwikkelingsgebied van Nederland, de Duursche Waarden, weer langs het spoor in Wijhe terug.

Het is mogelijk onderweg af te haken door op het einde van de wandeling de lus door het bos te laten vervallen en door het dorp te lopen. Hiermee wordt de wandeling 2 kilometer korter.