U bent hier

Westerborkpad 4 - 'houd u gereed'

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 5 maart, 2023
Afstand: 
19 km

Provincie:

Vandaag verlaten we de Noord-Holland en stappen we net buiten Hilversum de provincie Utrecht binnen. We blijven in de buurt van de spoorlijn en lopen zo’n vijf kilometer door de bossen van Boswachterij De Vuursche naar Baarn. De koninklijke wachtkamer op het station aldaar is deze dag helaas niet beschikbaar voor ons, maar ik verwacht dat we wel terechtkunnen in het nabijgelegen Eethuys-Café De Generaal.
Na Baarn verandert het landschap: bos maakt plaats voor open land, weilanden en sloten, en even verderop het riviertje de Eem. Maar we blijven vooral heel dicht bij het spoor, tot enkele kilometers voor Amersfoort.
We komen tijdens deze etappe weinig oorlogsgeschiedenis of Joodse cultuur tegen. Wat niet wil zeggen dat er niets is gebeurd. In Baarn is bijvoorbeeld op 10 en 11 mei 1940 de complete bevolking geëvacueerd, uit vrees dat het dorp bij een doorbraak van de Duitse troepen onder water gezet zou worden. Zover is het echter niet gekomen. Na de capitulatie konden de bewoners vijf dagen later weer terug naar hun huizen en hun levens voortzetten, maar dan wel onder Duitse bezetting.
Anderhalve kilometer voor ons eindpunt passeren we de Joodse begraafplaats van Amersfoort, die dateert uit 1873 en circa 3800 grafstenen telt. Sinds 1955 is hier een monument te vinden voor 55 onbekende Joodse slachtoffers uit kamp Amersfoort.