U bent hier
Westerborkpad 2 - Joods verleden en heden
Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.
Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.
Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.
Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan contact met ons op.
Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.
Provincie:
- Noord-Holland
Begin oktober 2022 pleitte de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, Eddo Verdoner, ervoor om de Joodse cultuur en tradities als een normaal onderdeel van de Nederlandse samenleving te beschouwen. Onbekendheid met het Joodse leven werkt immers antisemitisme in de hand. Op het Westerborkpad komen we voortdurend Joodse geschiedenis tegen en ook volop hedendaags Jodendom.
We beginnen vandaag bij het station van Weesp en passeren al spoedig in de Nieuwstraat de Weesper synagoge. Deze is in 1840 in gebruik genomen en bleef dat tot eind 1941. Vanaf 1947 waren in het gebouw een garage en vervolgens het Arbeidsbureau gevestigd. Sinds 1997 doet het weer dienst als synagoge.
Langs de Vecht verlaten we Weesp en wandelen we 5,5 kilometer naar Muiden, voor eventueel een snelle kop koffie. Daarna lopen we 5 kilometer over de dijk langs het IJmeer naar Muiderberg, voor een wat langere pauze in hotel-restaurant Het Rechthuis. Een paar honderd meter verderop bevindt zich de grootste Joodse begraafplaats van Nederland, daterend uit 1642. Het is de enige Hoogduitse begraafplaats in Nederland die nog intensief gebruikt wordt. We kunnen er even een kijkje nemen, het terrein is ’s zondags van 9.00-16.00 uur geopend. Er gelden wel enkele regels! Joodse begraafplaatsen hebben een zelfde heiligheid als een synagoge en je dient je tijdens een bezoek dan ook te gedragen alsof je in een synagoge bent. Dat wil zeggen: heren hebben het hoofd bedekt, dus neem van huis hoed, pet of keppeltje mee. En verder: loop niet over de graven maar over de paden, en de begraafplaats is geen plek ter verpozing, dus geen etenswaren, muziek en niet zitten/leunen op zerken. Maar dat lijkt me vanzelfsprekend.
Via de Hakkelaarsbrug over de Naardertrekvaart (‘hij/zij is al bij de Hakkelaarsbrug’, was een Amsterdams-Joods gezegde om aan te duiden dat iemand ernstig ziek was; de doden werden namelijk per trekschuit vanuit Amsterdam naar de begraafplaats in Muiderberg gebracht) komen we bij het Naardermeer, dat we aan de noordoostkant over de volle lengte volgen. In tegenstelling tot mijn eerdere plan om door te lopen naar station Bussum-Zuid, lijkt het me op deze bijna kortste dag van het jaar voldoende om te eindigen bij station Naarden-Bussum. Eind januari halen we die paar kilometer dan wel in, in een wat langere etappe naar station Hilversum Sportpark.