U bent hier

Valkenburg

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 30 september, 2018
Afstand: 
15 km

Provincie:

Na het onverwachte hoge aantal deelnemers aan de wandeling vorig jaar in augustus in Schin op Geul, nogmaals een wandeling in het heuvelland van Zuid Limburg. Deze keer vanuit Valkenburg. Ook deze wandeling biedt weer prachtige vergezichten en kent wederom grote hoogteverschillen om te overbruggen. Het lijkt kort maar door de hoogteverschillen toch een inspannende wandeling.

Valkenburg ligt in een dal dat gevormd is door het riviertje de Geul. Diverse steile hellingen leiden aan de noordzijde van het stadje naar het Centraal Plateau en aan de zuidzijde naar het Plateau van Margraten. Bekende hellingen zijn de Cauberg, de Sibbergrubbe en de Emmaberg. Een deel van de hellingen is bebost. De bodem bestaat uit löss of Limburgse klei. In de ondergrond bevinden zich dikke lagen Limburgs mergel, soms afgewisseld met vuursteen, die beide soms aan de oppervlakte komen. Beide soorten natuursteen worden sinds mensenheugenis gewonnen en hebben hun sporen in het landschap nagelaten.

Het is wel vroeg opstaan maar de wandeling en de sfeer erom heen is de moeite waard.
We lopen door het centrum van Valkenburg, steken de pittoreske Geul over, gaan onder de Kasteelruïne langs en verder westwaarts aan de voet van het Polferbosch. We gaan door Strabeek, de veel hoger gelegen autobaan onderdoor om uiteindelijk de Strabeek over te steken en aan de voet van het Ravensbosch richting Groot Haasdal te lopen.
We zien langs de route de imposante hoeve Holswick. Holswick was de woonplaats van Lt Voogd Adriaan Lodewijk Pélerin (1738-1804). Hij was schepen van Maastricht van 1762-1776. Hij stond bekend om het feit dat hij vond dat de rechtspraak genuanceerder moest worden.
Via Arensgenhout dalen we continu tot aan Valkenburg.