U bent hier
Stadswandeling Rotterdam
Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.
Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.
Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.
Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan contact met ons op.
Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.
Provincie:
- Zuid-Holland
Start Rotterdam centraal, verzamelen in de hal centrumzijde op de begane grond achter de trap die naar beneden voert (houten banken).
De wandeling voert ons door het centrum van Rotterdam. We zien herbouwde delen na het bombardement en evenzovele nieuwe invullingen waar de wederopbouwarchitectuur al weer het veld heeft moeten ruimen. Ook zien we nog bewaard gebleven vooroorlogse architectuur. We komen langs De Doelen, De Schouwburg, volgen De Westersingel via het Museumpark naar de Willemskade. We steken de Maas over via de Erasmusbrug en bezoeken de Kop van Zuid met spectaculaire hoogbouw als De Rotterdam en de woontoren Montevideo.
We gaan onder het Poortgebouw door. Dit gebouw was het hoofdkantoor van de Rotterdamse Handelsvereniging (1879).
We lopen langs Het Vrij Entrepot (1879) waar handelaren goederen die niet voor Nederland waren bestemd konden opslaan. In 1990 is de bestemming horeca en winkels geworden. Echter tijdens de afgelopen crisis is 80% van de exploitanten verdwenen. Ik hoop dat dit weer zal worden verhuurd zodat het aanzicht minder troosteloos wordt op deze prachtige locatie aan de Vijf Werelden haven.
We zien de voor miljoenen gerenoveerde hefbrug (1927) die de spoorverbinding vormde over de Maas. De brug heeft nu geen functie meer omdat de trein ondergronds de Maas kruist.
We gaan via het Noordereiland en de Willemsbrug langs de Oude Haven verder. We zien het in art nouveau stijl gebouwde Witte Huis 1898, destijds de eerste “wolkenkrabber” van Europa. Verder de kubuswoningen, het Potlood, beide gebouwen van de Amsterdamse architect Piet Blom, de Markthal, de Laurenskerk, het Stadhuis en het nieuwe Stadskantoor.
Via de Coolsingel en het Weena komen we weer op het centraal station uit.