U bent hier

Rotterdam- Kralingen

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
maandag, 12 maart, 2018
Afstand: 
15 km of korter

Provincie:

In het kort komt het er op neer dat we door drie verschillende gebieden lopen. Eerst het meer proletarische West Kralingen, het recreatiegebied Kralingse Plas, Kralingse Bos en het deftige Oost Kralingen. Via de Maasboulevard lopen we terug naar Blaak.
In de voormalige Heerlijkheid Kralingen lagen in de 19e eeuw een aantal buitenplaatsen en na 1840 vormde zich een nieuwe dorpskern, nadat Oud Kralingen, dat drie kilometer verderop lag, noodgedwongen moest worden verlaten. In 1895 werd de gemeente Kralingen door Rotterdam geannexeerd en in de stedelijke uitbreidingsplannen opgenomen.
Kralingen maakt vanouds deel uit van een uitgestrekt veengebied, dat vanaf de twaalfde eeuw werd ingedijkt en in cultuur gebracht. De eerste dijk was de “Oudedijk” die met de Goudse Rijweg en de ‘s-Gravenwezel de oudste verbinding vormt tussen Gouda en Rotterdam. Rond 1260 kwam Schielands Hoge Zeedijk gereed, die de functie van de Oudedijk overnam. Tot deze zeedijk behoren ook de Oostzeedijk en de Honingerdijk, die de zuidgrens van Kralingen vormen.
De Honingerdijk is genoemd naar het slot Honingen, dat in de 17e eeuw werd verwoest.
Het patroon van de oude veenontginning met diepe, parallel lopende kavels en sloten, is nog duidelijk terug te vinden in het huidige stratenpatroon. Ook de slotvijver, waar we omheen lopen, van het Huis Honingen is bewaard gebleven.
In de 17e en 18e eeuw lieten rijke Rotterdamse kooplieden buitenplaatsen met lusthoven bouwen in het zuidelijk deel van Kralingen. Enkele daarvan zijn nog aanwezig en lopen we langs. De meeste landgoederen werden echter in de 19e en 20e eeuw verkaveld voor de uitbreiding van Rotterdam.