U bent hier
Rotterdam-Delfshaven (jan)
Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling of klik hier voor meer informatie
Provincie:
- Zuid-Holland
We komen door het museumpark ontworpen door J.D. Zocher jr. geheel in landschapsstijl. Over de gebouwen in juni meer tijdens de architectuurwandeling.
De ontwikkeling van Delfshaven werd in de veertiende eeuw in gang gezet door de stad Delft. Delft kreeg in 1389 toestemming om een directe vaarverbinding met de huidige Nieuwe Maas te maken, de Delfhavense Schie. Rond de sluis die nodig was om op die vaarverbinding aan te sluiten ontstond Delfshaven. In de 17de eeuw was vooral de haringvisserij en de walvisvaart van belang in Delfshaven. In de 18de eeuw werd dit de jenever en brandewijn industrie net als in het nabijgelegen Schiedam. We zien heden ten dage dat veel havenfuncties verdwenen zijn en plaats gemaakt hebben voor o.a woningbouw. Pakhuizen, bedrijfsgebouwen, spoordijk, rangeerterrein werden omgevormd tot zeer interessante objecten als wandelroute (spoordijk) winkelcentrum met eroverheen stadspark (voorheen rangeerterrein). Ook behouden industrieel erfgoed en eigentijdse invullingen zoals de zeevaartschool in het Loydkwartier zijn waardevolle toevoegingen in het stadsgebeuren.
We gaan door Spangen. Deze wijk uit 1920 is bekend door zijn stedenbouwkundige sociale opzet en was in de jaren 80 verpauperd en tot no go area bestempeld. Gelukkig is men erin geslaagd er weer een prettige woonwijk van te maken.
We komen langs Het Kasteel (1915), het oudste voetbalstadion van Nederland, bespeeld door Sparta. We maken een ronde om weer aan de andere kant van Delfshaven uit te komen. Dit gedeelte is meer behouden gebleven en de markante Pelgrimvaderkerk valt op. De oorsprong van de kerk is een kapel uit 1417. De kerk is een bedevaartsoord voor Amerikanen, want van hieruit vertrokken in 1620 de pelgrim Fathers, de eerste kolonisten van Amerika naar het nieuwe beloofde land.
Via de Coolhaven lopen we richting naar de Heemraadsingel. De Coolhaven is in 1922 gegraven als nieuwe verbinding tussen de Delfshavense Schie en de Nieuwe Maas.