U bent hier

Rotterdam Alexander - Rotterdam CS

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 3 november, 2024
Afstand: 
15 km

Provincie:

De definitieve vertrektijden worden t.z.t bekend gegeven!

Ik loop altijd de wandelingen voor met vrienden en wij vonden dit een verrassende wandeling. We starten op één van het laagstgelegen stukken land van Nederland, de Alexanderpolder en Ommoord ruim 6,5 meter onder NAP. We lopen door deze 60-tiger jaren nieuwbouwwijk met veel hoogbouw. We verkiezen de groene linten die door deze wijk lopen.
Via de Rotte lopen we naar Ter Bregge. In de 13de eeuw lag hier al een brug over de Rotte, op deze plek ligt nu een nieuwe brug.
We gaan door Crooswijk waar vele arbeiderswoningen gesneuveld zijn door de stadsvernieuwing, maar aan het water staan er nog wel. We zien een deel van het Heinekencomplex, waar vele mensen werkten evenals in de andere bedrijfsgebouwen die van de Rotte gebruik maakten.

De Rotte is de naamgeefster van de stad. Het is een bescheiden rivier die zorgde voor de afwatering van de dikke veenpakketten in Zuid-Holland. Het is een gekortwiekte rivier, in Zuid-Holland begint hij nu bij Moerkapelle en in Rotterdam is die gedempt voor de aanleg van een spoorviaduct, inmiddels vervangen door een tunnel. De uitmonding van de Rotte bestaat nog wel en is de oude haven (wandeling komende juli).
Onderweg komen we markante objecten tegen, zoals De Molen De Vier Winden, De Boterdorpse Verlaat een schutsluis uit 1740, De Prinsenmolen, De Berg en Broekse Verlaat met charmante ophaalbrug, Het Poortgebouw van de Begraafplaats Crooswijk (1832) en de Noorderbrug en het Brouwerijkantoor.
We gaan door de stad naar het treinstation Rotterdam centraal. Hier eindigt de wandeling. We kunnen daar voor wie dat leuk vindt een afsluitend drankje nuttigen