U bent hier

Rondje Rijswijk deel 2

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 25 augustus, 2024
Afstand: 
12,5 km

Provincie:

De sporen van Ns station Rijswijk zijn volledig ondergronds. Een ongelooflijke verbetering voor de stad die voorheen door het spoor in tweeën werd gedeeld.
We lopen langs het treintraject richting Delft.
Rijswijk ligt volledig ingesloten tussen de bebouwing van de gemeente Den Haag, Delft en Westland. De oude kern is heel klein.
De gemeente Rijswijk heeft de laatste jaren veel groengebieden afgesloten (verkoop aan particulieren, of inmiddels uitgegeven voor bebouwing), wandelpaden opgeheven (langs sportcomplexen) toegankelijkheid verminderd i.v.m. beheer aspecten, waardoor het erg moeilijk was een interessante aaneensluitende wandeling te verzinnen. Ik denk dat het me redelijk gelukt is. Wij lopen in grote lijnen langs de gemeentegrens. Ondanks dat het één stedelijk gebied betreft, lopen wij toch door veel groen.

Op verschillende plaatsen in Rijswijk zijn vondsten gedaan die wijzen op bewoning v.Chr. In 1967 werd aan de Tubasingel een uitgebreide inheemse agrarische nederzetting uit de Romeinse tijd opgegraven, die waarschijnlijk tot de 3e eeuw n.Chr. heeft bestaan. Aanvankelijk waren dit gebouwen van hout en riet. Deze gebouwen moesten van tijd tot tijd herbouwd worden. Bij de vervanging werd één van de boerderijen deels uit steen opgetrokken, wat moest worden aangevoerd. De fundamenten toonden typisch Romeinse invloeden, zoals vloerverwarming en tegels. De fundamenten van de nederzetting van de Caninefaten aan de Tubasingel zijn nu gemarkeerd met stenen. Verschillende versies van de bouw zijn met onderscheidende stenen aangegeven.
We beëindigen de wandeling door landgoederen Voorde, Overvoorde en Steenvoorde om terug te gaan naar treinstation Rijswijk.