U bent hier

Rond Rijswijk deel 1

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 4 augustus, 2024
Afstand: 
12,5 km

Provincie:

We lopen over het ondergrondse treintraject richting Delft.
We gaan een stuk evenwijdig aan het spoor door een groene wijk om det Elsenburgerbos in te duiken. We lopen langs de Vliet, de vaarverbinding van Delft naar Leiden via Den Haag richting Den Haag. We zien prachtige 30-tiger jaren woningen alvorens we in Rijswijk centrum aankomen.
We gaan door het oude centrum, de Herenstraat en langs de Oude Kerk. De Oude Kerk ligt op een oud binnenduin en is zo al eeuwenlang het middelpunt van Rijswijk.
Het eerste stenen gebouw is een kerk in Romaanse stijl geweest. Hij dateert uit de 11de en 12de eeuw, een tijd die past bij de ontginning van de veen- en moerasgronden die we nu kennen als de diverse polders rondom Rijswijk. Mogelijk heeft er eerder een houten kapel gestaan. Bij de laatste restauratie kwamen twee grafstenen uit de 12de en begin 13de eeuw tevoorschijn. Toen was er dus zeker een kerk, waarin bovendien begraven mocht worden.
Na een stop gaan we verder door het Julianalaantje. We gaan door Park Huis te Lande, Park Huis te Velde, Het Rijswijkse Bos.
In het Riswijkse Bos zien we een gedenknaald uit1792 die herinnert aan de Negenjarige oorlog tussen Frankrijk en De Nederlanden, Engeland, Spanje en het Duitse Rijk.
Rijswijk ligt volledig ingesloten tussen de bebouwing van de gemeente Den Haag, Delft en Westland. De oude kern is vrij klein.
Rijswijk heeft veel luxere etagewoningen uit de zeventiger jaren en de oudere bevolking uit de omgeving woont graag in Rijswijk. Vandaar dat Rijswijk wel Grijswijk wordt genoemd. Wij lopen in grote lijnen langs de gemeentegrens. Ondanks dat het één grootstedelijk gebied betreft, lopen wij toch door veel groen.
Bij de tweede ingang van het station, het Pyramideplein, staat een beeld van drie acrobaten (mannen) op elkaars schouders, die geconcentreerd stilstaan op een grote, massieve bol. Zij proberen zo hoog mogelijk te komen, in tegenstelling met de treinreizigers die in de grote piramide verdwijnen, op weg naar de ondergrondse perrons (Herman Lamers Bussum 1954).
We zijn weer bij ons startpunt, nu eindpunt treinstation Rijswijk