U bent hier

Rhoon - Barendrecht

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 31 juli, 2022
Afstand: 
15 km

Provincie:

Eerst lopen we door het forensendorp Rhoon naar oude Maasdijk nabij de Oude Maas. Hier kunnen we een koffiestop houden. Na langs de haven gelopen te hebben begint de eigenlijke wandeling door de grienden. We gaan de grienden in, een groen lint langs de Oude Maas. Eerst de Rhoonse grienden, dan Klein Profijt en ten slotte de Carnisse grienden.
Al eeuwenlang wordt er in de grienden wilgenhout geoogst. Dat oogsten gebeurt in een cyclus van drie jaar. Je kunt sporen van knaagsporen van bevers zien. Twee keer per dag dringt het water van de Oude Maas het gebied binnen. Bij vloed staat ook de Vletsloot vol water. Door deze sloot werd vroeger het verzamelde wilgenhout met een vlet afgevoerd. De wilgentakken werden gebruikt voor manden, gereedschapsstelen en zinkstukken. Een paar jaren geleden zijn deze zogenaamde zinkstukken ( grote matten van wilgentakken} nog gebruikt bij de aanleg van Maasvlakte 2.
De wilg is een gastvrije boom. Hij biedt plaats aan varens, paddestoelen en mossen. Dit uniek stukje Nederland is ieder jaargetijde prachtig.

In klein profijt ie je wat er gebeurt als je geen onderhoud uitvoert volgens de oude tradities. Je ziet een woeste wilgenjungle.
De Carnisse Grienden is een een mix van deels onderhouden en deels verwilderd.
Er is veel leven te zien, in het water, planten in de holle knotwilgen, watervogels als fuut, kuif-, slob- en krakeend en in het riet kwettert de Karakiet.