U bent hier

Provinciwandeling 12: Groningen. Loppersumse kerkepad, rondje langs vijf wierdekerken.

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 22 april, 2018
Afstand: 
18,5 km

Provincie:

Vandaag wordt het ‘provincieproject’ afgesloten met een wandeling rond Loppersum, een ‘kerkepad’. Buiten de provincie staat Loppersum bekend als hét aardbevingsgebied, maar wie het gebied kent, weet wel beter. In en rondom Loppersum zijn mooie kerkjes te vinden, zoals in Zeerijp, Eenum, Wirdum, Leermens, Oosterwijtwerd en Loppersum zelf. Maar daarover zo meer.

Het provincieproject ontstond eind 2013. Er was een clubje mannen binnen OHP dat de wandelfrequentie wilden verhogen van eens in de 2 maanden naar eens in de 6 weken en een lange-afstands-wandelpad wilde afwisselen met dag/weekeind wandelingen ergens in Nederland. Het lopen op een lange-afstands-wandelpad was leuk maar Nederland was groter dan het smalle lange-afstands-wandelpad. Toen is het provincieproject ontstaan: om de zoveel tijd ergens in Nederland wandelen steeds in een andere provincie.

Sinds begin 2014 zijn we onder de bezielde leiding van Stef in Utrecht langs het tuinpad van zijn vader geweest, gingen we in augustus 2014 op hoogte stage in de heuvels van Limburg met Cees, opende we het wandeljaar 2015 met Henk langs de Hollandse IJssel in Zuid Holland, vierden we een weekeinde lang de lente in Twente (Overijssel) met Herman, hadden we in oktober 2015 een weekeinde in Zeeland met Ruud, liepen we in hartje winter 2016 over de typische Brabantse zandgronden van Kampina met Stef, in de zomer liepen we langs de uitgestrekte landbouwgronden van Flevoland met Loek, bezochten we in de herfst Kasteel Doorwerth en omgeving in Gelderland met Christoph die de smaak te pakken had en vervolgens bezochten we met hem het West-Friese achterland van Noord-Holland in het voorjaar 2017 en ging het een in de zomer verder aan de overzijde van het IJsselmeer en liepen we door Ald Lears in Zuidwest Friesland met Alfred om daarna afgelopen november de Dwingelderveldse heide te doorkruizen in Drenthe. En nu, ter afsluiting de Groningse Wierdekerken. En, aangezien Groningen de laatste jaren helaas meer in het nieuws is in verband met de aardbevingen, geeft deze wandeltocht door een van de getroffen gebieden misschien ook een ‘kenmerkend’ beeld van het hedendaagse Nederland.

Deze wandeling van vandaag (wel vroeg opstaan helaas) gaat langs vijf mooie dorpjes met ieder een prachtige oude kerk. De weggetjes tussen de dorpen zijn rustig en vaak kronkelig. Hierin herkennen wij de oude loop van vroegere riviertjes en dijkjes. Behalve de wierdedorpjes passeren we ook andere bijzonderheden zoals in Loppersum Hotel Spoorzicht uit 1890 (vroegere wisselplaats voor koetspaarden in art-nouveaustijl) (onze horecastop bij aanvang) en in Eenum de Eenumerhoogte. Dit is met 5,3 meter de hoogste wierde van de provincie Groningen. Ook het parkachtige bos met diverse bouwwerken in Ekenstein onderweg is zeer de moeite waard.

De oude Groninger kerken weerspiegelen de volksaard van de mensen die honderden jaren geleden in deze provincie woonden en werkten: nuchter, eerlijk, sober en krachtig. De vele prachtige oude kerken en kerkterreinen hebben stuk voor stuk veel te vertellen over de provincie en haar rijke geschiedenis.

De wandeling is zo opgezet dat we de meeste kerken ook van binnen gaan bekijken. In beginsel zijn de kerken na het verkrijgen van een sleutel individueel te bezoeken en het is mijn intentie dat te doen. We hebben niet veel tijd maar een indruk van de rijke kerkgeschiedenis krijgen we wel.

Horeca is in beginsel alleen bij aanvang. Er is bij Oosterwijtwerd ook een terras maar een horecastop daar gaat niet goed samen met het bezoeken van de kerk in Oosterwijtwerd. Mannen die prijs stellen op een tussentijdse horecastop zouden dan kunnen afzien van het bezoek aan de kerk van Oosterwijtwerd.

De wandeling eindigt weer in Loppersum, ik probeer aansluiting te krijgen op de trein van 18:13 uur. Er is een escape dat als de wandeling door het kerkbezoek te lang duurt om vanuit Zeerijp de bus naar Loppersum te pakken. In Loppersum kunnen liefhebbers ook neerstrijken bij Hotel Spoorzicht en een trein later nemen.

Wil je alvast kijken hoe de route is, klik dan hier.