U bent hier

Provinciewandeling Zeeland: Serooskerke - Bruinisse

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Zeelandbrug
Wandeldatum: 
zaterdag, 3 oktober, 2015 tot en met zondag, 4 oktober, 2015
Afstand: 
18 km (dag 1) en 20,5 km (dag 2)

Provincie:

Dag 1: Serooskerke – Zierikzee (ca. 14 km + 4 km stadswandeling)

Serooskerke

Nadat we zijn aangekomen te Serooskerke kunnen we desgewenst meteen terecht voor koffie in het nabijgelegen restaurant. Dit ligt tegen het natuurgebied Schelphoek aan. Hier ontstond bij de watersnoodramp in 1953 een enorm gat in de dijk waardoor heel Schouwen onderliep. Het gat is later met caissons gedicht. Eén reserve-exemplaar bleef ongebruikt en zien we nu nog liggen in het binnenmeer.

We lopen eerst landinwaarts langs de polder Prunje. Het is er meestal winderig. Deze polder is door natuurontwikkeling opnieuw prijsgegeven aan het water. Na Moriaanhoofd bereiken we de Oosterscheldedijk en houden we lang zicht op het water van de Oosterschelde. Na zo’n 5 km kunnen we ons neervlijen in de Heerenkeet(!) voor koffie en/of lunch.

Na de Heerenkeet krijgen we zicht op de Zeelandbrug die van Schouwen-Duiveland naar Noord-Beveland loopt. In de verte zien we ook de stranden van Noord-Beveland.

Uiteindelijk bereiken we via het Havenkanaal en de haven het fraaie historische centrum van Zierikzee. We lopen meteen tegen ons hotel aan, maar gaan eerst een uitgebreide stadswandeling doen. 

Zierikzee

Al in de 11e eeuw vestigden zich mensen in deze havenplaats. Er brak een periode van enorme bloei aan door haringvisserij, scheepsbouw en lakennijverheid. De stad was in de 14e eeuw al volledig ommuurd en omgracht. De ligging aan een belangrijke vaarroute tussen Vlaanderen en Holland pakte erg gunstig uit en Zierikzee werd rijk.

Tot in de 16e eeuw groeide de stad. Maar door verzanding van de haven en door de opkomst van een nieuwe vaarroute op Antwerpen over de Westerschelde ging de welvaart achteruit en raakte de stad verarmd. Er was geen geld meer voor nieuwbouw. Wij kunnen ons daar nu gelukkig om prijzen want hierdoor is het Middeleeuwse stratenpatroon nog vrijwel intact en zijn er nog zoveel prachtige gebouwen uit de late Middeleeuwen bewaard gebleven. We zullen onder meer zien: het stadhuis, het ’s Gravensteen (nu maritiem museum), de Sint Lievens Monstertoren en het Huis van de Tempeliers.

We dineren ’s avonds ergens in de stad. Het verdere avondprogramma is nog niet bekend. Mijn korte zoektocht naar Gay Zierikzee heeft vooralsnog niets opgeleverd.

Dag 2: Zierikzee – Bruinisse (ca. 20,5 km)

Op zondag verlaten we na het ontbijt via het zuidoosten Zierikzee. Na enkele kilometers bereiken we het krekengebied Ouwerkerk, ontstaan na de ramp van 1953. In het bos wordt selectief gekapt zodat inmiddels een natuurlijk bos is ontstaan met veel planten en ruigtekruiden. Er zijn veel paddenstoelen en in de struiken houden zich allerlei vogels voor ons verborgen. Gekapt hout laat men liggen zodat schuilplaatsen ontstaan voor kleine dieren. Ook bij Ouwerkerk zien we weer caissons die de gaten gedicht hebben. In één van deze caissons is het Museum Watersnood 1953 gevestigd met een overzicht van de gebeurtenissen voor, tijdens en na de ramp.

Ook vandaag zijn er uiteraard weer veel zichten op de Oosterschelde. Onze dag eindigt in de havenplaats Bruinisse.