U bent hier

Provinciewandeling Gelderland : Westerbouwing (Heelsum-Arnhem)

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 20 november, 2016
Afstand: 
18 km

Provincie:

Mijn naam is Christophe en ik loop nu al zo'n 4 jaren met Op Hoge Poten. Het lijkt me uitdagend om mijn eerste wandeling te organiseren, in het kader van de provinciewandelingen. We gaan deze keer de provincie Gelderland aandoen.
De route die uitgekozen is heet de route Westerbouwing en loopt samen met een deel van het Maarten van Rossumpad (LAW 4, Den Bosch-Ommen, 308km). De wandeling gaat van Heelsum naar Arnhem toe en is 18km lang.

Deze wandeling is bijzonder vanwege:
•Landgoederen
•Uiterwaarden en rivier
•Arnhem

In het kort zullen we onder andere langs het volgende lopen:
* Kerk op de terp
Het hervormde kerkje van Heelsum is in het begin van de 16e eeuw op een terp of zoals men in Heelsum zegt op de hucht gebouwd. Bij hoog water kon het water van de Rijn vroeger, door het dal van de Heelsumse beek, gemakkelijk tot hier doordringen. Aan de voet van de terp staan heel oude linden.

* Kasteel Doorwerth
Het kasteel, dat tot 1800 Dorenweerd heette, ligt prachtig in de uiterwaarden van de Rijn, aan de rand van de Veluwe. Het ontwikkelde zich sinds 1280 tot een imposant gebouwencomplex met een hoofdburcht en een voorburcht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel ernstig beschadigd, maar na een restauratie is het weer de machtige burcht van vroeger. In de hoofdburcht zijn drie musea gevestigd: het Kasteelmuseum, het Museum Veluwezoom en het Jachtmuseum. Ook is er

* Landgoed Duno
Het landgoed heeft zijn naam te danken aan het landhuis dat hier in de achttiende eeuw stond en door zijn eigenaar ‘Duunoog’ gedoopt was. In 1931 kwam het landgoed in handen van het Geldersch Landschap. De villa is in de oorlog verwoest. Duno wordt gekarakteriseerd door hellingbossen, afgewisseld met droge dalen. Het landschap heeft zich ontwikkeld op de hoge zuidelijke rand van de Arnhemse stuwwal die hier steil naar de uiterwaarden van de Rijn afloopt. De hoogteverschillen zijn aanzienlijk. Door de vele overgangen van hoog naar laag en van zandgrond naar kleigrond, is het hier rijk aan wilde planten zoals de bosanemoon, het dalkruid en de grootbloemige muur.

* De Hunnenschans
Als u hier even van de route afwijkt, komt u bij de hoog op de Veluwerand gelegen Hunnenschans. Hiervandaan heeft u een weids uitzicht over Rijn, Betuwe en skyline van Arnhem. Bij helder weer kunt u Duitsland zien liggen. Aan de overkant van de Rijn ligt het Betuwse Driel. De Hunnenschans is een aarden wal in de vorm van een ovaal. In de wal zijn resten van palissaden gevonden en op het binnenterrein sporen van bebouwing. Waarschijnlijk gaat het om de restanten van een burcht die rond het jaar 1000 is verwoest. De plaats van de oorspronkelijke ingang is met palen gemarkeerd.

* Heveadorp
Heveadorp ontstond in 1915 als fabrieksdorp, toen de fabrikant Wilhelmi besloot hier een nieuwe, grote bandenfabriek neer te zetten. Rond 1920 liet hij voor de fabrieksmedewerkers mooie, karakteristieke huizen met rieten kap bouwen. Hevea is eind jaren ‘70 overgenomen door Vredestein en het fabrieksgebouw werd in 1982 gesloopt. Na een periode van verval is het karakteristieke dorpje weer nieuw leven ingeblazen. De huizen met de rieten daken zijn gerestaureerd en er zijn tweehonderd nieuwe woningen bijgebouwd.

* Oosterbeekse kerk
De hervormde kerk in Oosterbeek behoort tot de oudste kerken van Nederland. De kerk raakte bij hevige gevechten in deze omgeving in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Pas toen werd duidelijk dat hij oorspronkelijk alleen had bestaan uit een schip van
vierkante blokken tufsteen, afgesloten door drie gelijke uitbouwsels (absiden). Daarmee was de kerk gedateerd als pre-romaans. Daarna, in de romaanse en gotische periode is hij vergroot en veranderd. De 300 jarige knotlinde voor de deur heeft de oorlog overleefd.

* Mariëndaal
Mariëndaal is vooral bekend om zijn Groene Bedstee: en dubbele beukenhaag in de vorm van een tunnel. Het sterk glooiende landschap
bestaat verder uit een afwisseling van bos, fraaie beukenlanen, graslanden en sprengenbeken met vijvertjes. De sprengenbeken waar u langskomt zijn gegraven door de kloosterlingen van Mariënborn. Deze beken krijgen het water van de sprengkop: een gegraven bron.