U bent hier

Kamp Amersfoort

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zaterdag, 23 september, 2023
Afstand: 
n.v.t.

Provincie:

Tijdens onze wandeling van 30 april jl. (Westerborkpad 5 – Amersfoort-Nijkerk) passeerden we onder andere Kamp Amersfoort. Er gingen toen stemmen op dat het wel jammer was dat we door moesten lopen en geen gelegenheid hadden om dit Nationaal Monument te bezoeken. Ik was het daar wel mee eens en heb daarom een excursie ingelast, op zaterdagmiddag 23 september.

Uit de aankondiging van etappe 5: ‘In Kamp Amersfoort wordt de herinnering in stand gehouden van het leed dat de ca. 47.000 gevangenen hier tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten doorstaan. Er heerste in het kamp een mensonterend regime van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies. Van oorsprong was het een kazerne van het Nederlandse leger. Vanaf augustus 1941 werden er door de nazi’s verschillende groepen opgesloten, zoals verzetsstrijders, ontduikers van de Arbeitseinsatz, communisten, gijzelaars, (vermeende) criminelen zoals zwarthandelaren, slachtoffers van razzia’s, ca. 2500 Joden, 271 Amerikaanse staatsburgers, 123 Jehova’s getuigen en 100 Sovjet-krijgsgevangenen. Door 359 gevangenen werd onder dwang een contract als SS-Frontarbeiter getekend en zij belandden op die manier aan het Oostfront. Verder zaten er in het kamp leden van twee beroepsgroepen die wegens collectief verzet waren opgesloten: ca. 400 politiemannen en 300 artsen. Naar schatting driekwart van de gevangenen werd naar andere kampen doorgevoerd en velen van hen zijn nooit teruggekeerd.’

Een vrolijk bezoek wordt het dus niet, wel interessant en – althans voor mij – een opvulling van een lacune in de kennis over de Tweede Wereldoorlog. Kamp Amersfoort is op zaterdagen geopend van 12.00-17.00 uur, en om 14.00 uur is er een gratis publieksrondleiding. Ik wil daar wel aan deelnemen en stel daarom voor om vanaf 13.30 uur te verzamelen bij de ingang. De toegang zelf is niet gratis, helaas ook niet met een Museumjaarkaart, en kost € 12,-.
Er zijn verschillende manieren om bij het Kamp te komen. Op 30 april zijn we er vanaf station Amersfoort in ongeveer drie kwartier naartoe gelopen, ik heb zelf niet zo’n zin om dat nu weer te doen. Maar ik stuur de liefhebbers met alle liefde een kopie van de route. Als het mooi weer is, lijkt een OV-fiets me wel wat, en anders neem ik de bus. Op de site van het Kamp staat alle informatie over de bereikbaarheid, en ook over de vaste opstelling en de tijdelijke tentoonstelling ‘Artsen(l)eed’.

Kamptekening van Kamp Amersfoort (Klik op voor meer informatie).