U bent hier

Hoofddorp

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
woensdag, 16 mei, 2018
Afstand: 
12 km

Provincie:

We beginnen de wandeling met eerst op de koffie te gaan bij het zocieteitslid Albert Jansma die vlakbij het station woont en organisator van de strandwandelingen in juli is. Het is daarom deze keer wel belangrijk dat als je mee wandelt je dit meldt uiterlijk zondag 13 mei zodat Albert weet met hoeveel personen hij rekening moet houden.

Hierna gaan we een kort stukje over de Geniedijk naar het Haarlemmermeerse bos. Het Bos is 115 hectare groot, een parkachtig gebied in de jaren 70 aangeplant waarna het in 1979 officieel voor het publiek is opengesteld. In een gedeelte van het bos heeft in 2002 de Floriade plaatsgevonden. Er zijn nog enkele overblijfsels van de Floriade van 2002 aanwezig in het bos zoals het Haarlemmermeerpaviljoen, expogebouw en de Big Spotters Hill.

Na dit uitzichtpunt beklommen te hebben gaan we weer een klein stuk in de andere richting over de Geniedijk richting het oudste gedeelte van Hoofddorp. Na de drooglegging van de Haarlemmermeer (1849-1852) werd in 1853 besloten om twee dorpen te stichten. Deze twee dorpen, Kruisdorp en Vennepperdorp waren in het midden van de polder gesitueerd. In 1855 werd de Haarlemmermeer een zelfstandige gemeente. In 1868 werd besloten het toenmalige Kruisdorp voortaan "Hoofddorp" te noemen. Er bestond namelijk al een Kruisdorp in Zeeland. In hetzelfde jaar werd Venneperdorp omgedoopt in Nieuw-Vennep.

De ontwikkeling van Hoofddorp verliep voorspoediger dan die van Nieuw-Vennep. In het centrum zien het Polderhuis, een gebouw waar het waterschapsbestuur van de Haarlemmermeerploder was gevestigd, uit 1913 en de architect was Foeke Kuipers.Vanaf 2014 heeft een particuliere organisatie het Polderhuis gehuurd van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Aan dit zogenoemde Beursplein liggen verder: het Oude Raadhuis (gemeentehuis van 1867 tot 1980), het voormalige Kantongerecht En de voormalige Korenbeurs. We komen door het vernieuwde stadshart en lopen daarna via een parkje terug naar het treinstation Hoofddorp, het station waar we ook begonnen zijn.

We eindigen weer op ns station Hoofddorp.