U bent hier

Halfweg-Zwanenburg - Amsterdam Sloterdijk

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
woensdag, 22 maart, 2023
Afstand: 
10 km

Provincie:

Een wandeling door het laatste stukje wilde natuur in Amsterdam. De wandeling begint bij Station Halfweg-Zwanenburg en via een groene dijk lopen we naar het natuurgebied de Bretten, ook wel het laatste stukje wildernis van Amsterdam genoemd. Er zijn in dit gebied ook kleine geheel door de natuur overwoekerde heuveltjes. Die zijn ontstaan door het puin van de aanleg van de metro in de jaren zeventig
Aan het einde van de groene dijk, voordat je het natuurgebied de Bretten inwandelt, is er een banpaal uit de 17e eeuw, althans alleen het bovenstuk; de sokkel is allang ter ziele. Nadat hij op diverse plekken gestaan heeft, is hij nu weer in de buurt van de plek waar hij in de 17e eeuw stond. Rembrandt heeft er nog een ets van gemaakt.

De Bretten, soms ook de Lange Bretten genoemd, is een natuurgebied in het stadsdeel Nieuw West met een oppervlakte van 130 ha. Het is een groenstrook ten noorden van de Haarlemmertrekvaart en ten zuiden van het Westelijk Havengebied op de poldergronden van de Spieringhomer Binnenpolder. Het gebied is genoemd naar het Huis te Bretten, een van de landhuizen die langs deze vaart heeft gestaan. Dit huis stond ten westen van Sloterdijk langs de Spaarndammerdijk en werd afgebroken voor de aanleg van de eerste spoorlijn van Nederland, van Amsterdam naar Haarlem. Mogelijk is de naam van dit landhuis afgeleid van Borch te Bretten bij Katwijk en/of de “Brittenburg”, een Romeins fort nabij Katwijk.
Het gebied bleef onbebouwd in het kader van het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1935, naar de denkbeelden van de stedenbouwkundige Van Eesteren, die een soort groene vingers (groene scheggen) tussen de stadswijken (lobben) voorstelde om de natuur aldus het stedelijk gebied te laten binnendringen.
Vanaf de jaren zestig was het gebied een onderdeel van de opgespoten terreinen van de Amsterdamse haven, doch doordat het gebied lang braak heeft gelegen hebben zich er spontane ontwikkelingen voorgedaan, zodat een ruig groen gebied ontstond.