U bent hier

Haarlem Spaarnwoude - Spaarndam

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 29 januari, 2017
Afstand: 
20 (of ingekort 10 of 14 km)

Provincie:

Vanaf het Ns station Haarlem Spaarnwoude lopen we een klein kwartier en drinken koffie aan de Veerplas in horecagelegenheid Het Veerkwartier.

De wandeling gaat langs de Veerplas, De Mooie Nel, door Spaarndam, De Westbroek plas, langs de Heksloot, De Noorder Buiten Spaarne, nu door de andere zijde van Spaarndam, via Spaarnwoude, Haarlemmerliede terug langs de Binnen Liede naar het station Haarlem Spaarnwoude.
Spaarndam dankt zijn naam aan de dam die in de Spaarne gelegd is daar waar de Spaarne in het IJ uitkwam. Deze plek werd een belangrijke vestigingsplaats.
Het bronzen beeldje is Hans Brinkers, het jongetje dat met zijn vinger het gat in de dijk dichthoudt en symbool staat voor de strijd van Nederland tegen het water.
Verder komen we langs het Boezemkanaal Heksloot. Dit kanaal is in 1843 aangelegd tijdens de drooglegging van de Haarlemmermeer om het overtollige water van het Spaarne en de Liede af te voeren naar het toen nog niet gedempte IJ.
We lopen over een oud kerkenpad, dwars door de weilanden naar de Rooms katholieke kerk in Haarlemmerliede. Het pad was gewijd aan Sint Jacob, beschermheer van de pelgrims, en zijn symbool de Jacobsschelp, is links van de kerkdeur te zien.
Is het erg nat als we wandellen dan nemen we een fietspad dat ook bij de kerk uit komt, omdat je anders in de blubber verdwijnt.

Het is mogelijk onderweg af te haken in Spaarndam en bus 14 te nemen naar ns station Haarlem of station Halfweg-Zwanenburg waardoor de wandeling 10 (als je op de heenweg afhaakt) of 14 km ( als je op de terugweg afhaakt) wordt.