U bent hier

Grote Rivierenpad variant A3: Rotterdam – Delft / ….. tussen Delft en Overschie

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 20 juni, 2021
Afstand: 
20 km

Provincie:

Deze etappe was op 5 april 2020 gepland, maar kunnen we vandaag pas afleggen mits we 1,5 m afstand van elkaar houden. Op 11 juli 2021 volgt de allerlaatste etappe van het Grote Rivierenpad, dat van Delft naar Maassluis loopt. Ik heb er veel zin in!

Het raadsel ‘Aan de oever van de Rotte tussen Delft en Overschie ….’ is tijdens de lockdown niet opgelost. Het is een leuk kinderliedje, maar de geografie klopt niet. Delft en Overschie liggen niet aan de Rotte, maar aan de Delftse Schie. Hoe valt dit te verklaren?

De Schie is een naam die voor 4 waterlopen in de omgeving van het Nederlandse Overschie wordt gebruikt. Onderscheiden worden de Delfshavense Schie, de Delftse Schie, de Rotterdamse Schie en de Schiedamse Schie. Het bestaan van vier Schieën is het gevolg van de middeleeuwse rivaliteit tussen de steden Delft, Rotterdam en Schiedam omtrent tolrechten.

De eerste 4 km. van vandaag gaan echter grotendeels stroomopwaarts langs de Rotte. Deze route behoort nog tot het Erasmuspad dat we op 1 december 2019 liepen. We houden een koffiepauze als we een terras tegenkomen en anders strijken we langs het water neer in het gras. Bij de aansluiting op het Grote Rivierenpad lopen we in westelijke richting langs de Bergsche Plassen, Schiebroek en Zestienhoven tot we na 4 km. we de Rotterdamse Schie bereiken. Deze ontstaat 2 km. verderop in Overschie als zijtak van de Schie, die uit Delft naar het zuiden stroomt. We houden daar een lunchpauze bij Eetcafé In Den Berkebrom www.indenberkebrom.nl . Ik zal van tevoren proberen te reserveren.

We vervolgen onze route langs de Schie en zien waar de aftakkingen Delfshavense Schie en Schiedamse Schie beginnen. We zijn dan in Schiedam aangekomen waar de route langs de noordkant van de stad loopt. Vervolgens lopen we zo’n 5 km. naar het noorden door een leeg polderlandschap. We bereiken de buitenwijken van Delft en komen na 1 km. op het eindpunt station Delft Campus aan. Behalve een gratis parkeerterrein zijn daar geen voorzieningen. Als je na afloop wat wilt drinken en/of eten, neem dan de trein naar Delft NS of wandel nog 2 km. door naar het Centrum.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor een overzicht van het Grote Rivierenpad en voor vandaag de etappe 18 en het 1e deel van etappe19.