U bent hier

Grote Rivierenpad 9: Leerdam – Geldermalsen / De Linge: De langste puur Nederlandse rivier

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 3 maart, 2019
Afstand: 
21 km

Provincie:

Hoge wolkenluchten, eenzame dijkhuizen, karakteristieke dorpjes en na vrijwel elke bocht een ander uitzicht. Het kleinschalige landschap langs de Linge maakt een bijzonder deel uit van het rivierengebied. Omdat grote delen niet bevaarbaar zijn voor motorboten krijgt de rivier extra charme.

Met zijn 108 km. lengte is de Linge de langste, puur Nederlandse rivier. Hij ontspringt bij het Betuwse Doornenburg om bij Gorinchem in de Merwede uit te monden. De Linge is een rustige rivier, die voor een belangrijk deel de afwatering verzorgt van vrijwel de hele streek tussen de Waal en de Lek, zo’n 70.000 ha groot.

De mooiste tijd langs de Linge is het voorjaar, dat vandaag in de lucht hangt. Er zullen narcissen en sneeuwklokjes bloeien, maar voor de betuwebloesem is het nu nog te vroeg. Daarvan kunnen we tijdens de volgende etappe op 14 april a.s. volop kunnen genieten.

Deze etappe loopt grotendeels over de dijken langs de Linge. Na Leerdam passeren we pittoreske dorpjes als Asperen, Acquoy, Rhenoy, Gellicum, Rumpt, Beesd en Tricht, voordat we aan de westkant van Geldermalsen op de trein naar huis stappen.

Er zijn onderweg veel horecamogelijkheden, dus we zullen ter plekke moeten kiezen uit een koffiepauze na 4 km. in het Fort bij Asperen of na 7 km. bij Tapperij Lingezicht in Acquoy. De volgende pauze is na 14 km. bij ’t Voorhuys in Beesd. Zo’n 1,5 km. voor het eindpunt kunnen we in Tricht bij Café ’t Koetshuis van een afsluitend drankje genieten. Als je wilt eten, dan kun je vanaf 17:00 terecht in de in de buurt gelegen Bistro De Lachende Gans.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor een overzicht van het Grote Rivierenpad op Wandelnet.  De etappe van vandaag vind je hier.