U bent hier

Grote Rivierenpad 8: Lexmond – Leerdam / Verstilde polders & bomen

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zaterdag, 12 januari, 2019
Afstand: 
21 km (evt. 13 km)

Provincie:

Vandaag wandelen we door het winterse polderlandschap van de Vijfheerenlanden. Het gebied dankt zijn naam aan de heren van Arkel, Ter Leede, Hagestein, Everdingen en Vianen, die in 1284 gezamenlijk maatregelen namen tegen de wateroverlast vanuit de Gelderse Betuwe. De grenzen van de polder worden gevormd door de Lek in het noorden en Linge in het zuiden, maar beide rivieren zullen we niet zien. Wel passeren we het Merwedekanaal.

Per 1 januari 2019 is de gemeente Vijfheerenlanden ontstaan uit een fusie tussen gemeente Vianen, Zederik (o.a. Ameide, Lexmond, Meerkerk en Hei- en Boeicop) en Leerdam. Bij de verkiezingen op 21 november 2018 werd het CDA (20 %) de grootste partij, gevolgd door de SGP (17 %) en met hekkensluiter Groen Links (4 %). Wat is er gebeurd met die lokale politieke partij in de al eerder opgeheven gemeente Hei- en Boeicop, waar ik tijdens de raadsvergaderingen oppaste op de kinderen van een docent van de middelbare school?

Door deze gemeentelijke herindeling zijn de voormalige gemeenten Zederik en Leerdam overgegaan naar de provincie Utrecht. Zij behoorden tot de provincie Zuid-Holland, “misschien wel de mooiste provincie van Nederland” volgens één van onze trouwe wandelaars. Deze wandeling is er niet minder fraai door geworden. We lopen door eindeloze polders met kale bomen en pauzeren na zo’n 13 km. in Eetcafé De Zwaan in Schoonrewoerd. In de buurt van het eindpunt bij Leerdam NS kunnen we nog wat drinken (en desgewenst eten) in Eetcafé De Knijp of één van de vele andere etablissementen in dit stadje dat bekend is vanwege zijn glasindustrie en kazen.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor een overzicht van het Grote Rivierenpad op Wandelnet: De etappe van vandaag is het 2e deel van Ameide – Hei- en Boeicop en het aansluitende traject naar Leerdam.