U bent hier

Hiking Eurogames Nijmegen 1 / Millingen aan de Rijn – Groesbeek / Pieterpad 2, etappe 4

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
vrijdag, 29 juli, 2022
Afstand: 
20 km (evt. 14 km)

Provincie:

De Eurogames vormen een mooie aanleiding om in het Rijk van Nijmegen te gaan wandelen. De stad staat bekend om de jaarlijkse vierdaagse, die vorige week weer is gelopen. Deze gaat grotendeels over rijbanen voor auto’s, dus voor ons niet aantrekkelijk, maar deze etappe van het Pieterpad is dat wel! De route voert ons ten oosten van de stad door het grensgebied met Duitsland door polders, over stuwwallen (o.a. de Duivelberg), langs mooie wateren en door bossen.

We starten deze etappe in Millingen aan de Rijn bij het Gemeentehuis dat is gelegen aan de Heerbaan, die deel uitmaakte van een tracé van Leiden tot Keulen. Deze route stamt uit de Romeinse tijd en is ouder dan de huidige loop van de rivier. Nadat we de bebouwde kom hebben verlaten, komen we in een gebied dat ‘De Duffelt’ wordt genoemd en dat zich voortzet voorbij de grens met Duitsland (Die Düffel). Door terpen, oeverwallen, stuwwallen, dijken en dammen aan te leggen, is door de eeuwen heen gepoogd om de overlast van het water van de Rijn (voorheen de Waal) te beperken.

We wandelen we door een groen landschap over de Zeelandsestraat tot we het dorp Leuth bereiken. We hebben dan zo’n 6 km. gelopen, dus tijd voor een korte pauze. Je kunt wat te drinken of te eten kopen bij cafetaria Leuth of bij de SPAR.

We vervolgen onze route en wandelen zo’n 4 km. over Duits grondgebied en passeren Zyfflich met een beschermd dorpsgezicht. Via de brug over het Wylermeer lopen we Nederland weer binnen. We maken een steile klim door de bossen van De Duivelsberg waar we een pauze houden in het gelijknamige Pannenkoekenrestaurant https://www.duivelsberg.nl

De laatste 8 km. van vandaag gaan door een glooiend landschap, dat deels bebost is. Halverwege passeren we de Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek, de laatste rustplaats voor 2.619 militairen die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. Aangekomen in het centrum van Groesbeek kunnen we nog wat drinken (en de liefhebbers kunnen wat eten), maar je kunt ook meteen op de bus naar Nijmegen stappen.

Zie hier de route op de kaart.