U bent hier

Egmond Monnikenpad

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
donderdag, 12 april, 2018
Afstand: 
9 km

Provincie:

Zo'n veertienhonderd jaar geleden kwamen de eerste zendelingen vanuit Engeland de Noordzee overgestoken. Één van de monniken die de oversteek maakte, was Adelbert. Hij werd tot monnik gevormd in het Ierse Rath Melsigi en landde in 690 in de buurt van Egmond om de heidense bevolking het evangelie te verkondigen. Dat lukte in tegenstelling tot Friesland, waar in 754 Bonifatius werd vermoord, best aardig. Nadat Adelbert in 740 was gestorven, werd zijn graf een geliefd bedevaartsoord.
Toen Dirk I zo'n tweehonderd jaar later de eerste graaf van Holland werd, liet hij de beenderen van Adelbert opgraven om het klooster in Hallem, het huidige Egmond Binnen, wat meer uitstraling te geven. Volgens de legende ontstond op de plek van Adelbert eerste graf een bron, waar vooral slechtzienden en dwazen baat bij zouden hebben door het water te drinken. Die bron ligt op de Adelbertus-akker.

Die akker passeren we via de eeuwenoude weg die de akker met de Abdij, het voormalige klooster van graaf Dirk, verbindt. De weg leidt door het gezellige centrum van Egmond binnen, met de protestantse kerk uit 1837. Ook zien we de Adelbert abdij die halverwege de vorige eeuwig gebouwd op de plaats waar eens de benedictijnenabdij stond die in 1573 in opdracht van Willem van Oranje tijdens de strijd tegen de Spanjaarden met de grond werd gelijk gemaakt. Met de bezittingen van de abdij, waaronder een zeer uitgebreide bibliotheek, werd de oprichting van de universiteit van Leiden gefinancierd.

We gaan verder over het jaagpad langs de Egmonder binnenvaart. Hier lag vroegerste oude haventje van Egmond. Ik hoop dat we hier de bloeiende bollenvelden zien, dat is altijd een gok om een datum vast te leggen en of het voorjaar warm genoeg is geweest. We lopen richting de duinen, waar we een toegangskaartje moeten kopen. We beklimmen een uitkijkpunt waar vandaan we Egmond aan zee en een enorm windmolenpark in zee zien liggen. Mooie maar wat kale duinen hier, die worden begraasd door gallowayrunderen.

We lopen terug naar de Adelbertakker waar we de bus weer nemen richting Castricum. We eindigen daar waar we begonnen zijn.