U bent hier

Dordrecht Stadpolders- Dordrecht centrum

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 21 maart, 2021
Afstand: 
circa 10 km

Provincie:

Deze wandeling is naar aanleiding van corona geannuleerd.

De wandeling voert ons van het rustige groene buitengebied rondom station Dordrecht Stadspolders naar het stadsgedruis van de stad Dordrecht. Steeds is het water binnen handbereik. We gaan over het Eiland van Dordrecht dat omringd wordt door de rivieren als de Oude Maas, Dordtse Kil, Hollands Diep en de Beneden- en Nieuwe Merwede. Het eiland wordt doorsneden door het Wantij waar we langs lopen.
Het eiland is ontstaan tijdens een grote watersnoodramp in 1421, de Sint-Elisabethsvloed. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er hard gevochten om dit eiland; wie de verschillende bruggen in handen had, kreeg immers toegang tot de omgeving. Het eiland wordt nog altijd ontsloten door bruggen en tunnels.
Het Dordtse Wantij, de verbinding tussen Beneden Merwede en de Nieuwe Merwede, dankt haar naam aan de grote getijden verschillen van vroeger. Bij opkomend water botsten de vloedstromen van de Merwedes hier namelijk tegen de stroom naar zee. Met de aanleg van de Deltawerken verdwenen de wantijen op het binnenwater.
We komen bij Villa augustus aan het Wantij. Er is nu een hotel restaurant in gevestigd. Hier kunnen we een pauze houden, er is een marktwinkel en een bakkerij.
Van de oorspronkelijke dertien stadspoorten bleven van het ommuurde Dordrecht alleen de Catharijnepoort en de Groothoofdspoort over.
Achter die laatste poort ligt het Groothoofd, Europa’s drukstbevaren rivierenkruispunt, waarr Merwede, Oude Maas en Noord samenkomen.
De gewelven van de poort, gebouwd in de 14de en 15de eeuw, zijn gotisch van oorsprong. Na de verbouwing van1618 kreeg de poort zijn huidige renaissanceIn 1692 is de kap vervangen door de huidige koepel.-uiterlijk.
We lopen langs het voormalige augusijnenklooster (1275) , Het Dordts museum (1842). De Binnen Kalkhaven heeft een historische interessante draaibrug uit 1890.
We lopen ook nog langs Gebouw De Holland, nu het Nationaal Onderwijsmuseum, een markant herkenbaar gebouw (1939) van architect Sybold van Ravenstein (oude station Utrecht).
Dordrecht is een fraaie stad en je zou aansluitend op de wandeling naar het Dordrechts museum of het Hof vaan Nederland kunnen gaan, of de historische binnenstad bezoeken met de Wijnhaven, de Augustijnenkerk en de Grote Kerk.