U bent hier

Den Haag oud en nieuw

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
woensdag, 11 maart, 2015
Afstand: 
8 km

Op deze een architectuurwandeling krijgt het nieuwe centrum aandacht. De deze korte beschrijving vermeld ik telkens de architect tussen haakjes.

We starten vanuit de hal van Den Haag Centraal (Benthem en Crouwel). We lopen onder het ministerie VROM door (oorspronkelijk Hoogstadt, renovatie transformatie OMA) langs de nieuwe ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken (Hans Kollhoff). Voorheen stond hier de Zwarte Madonna, een woongebouw dat geen lang leven heeft gekend (Carel Weber). De oude ministeries ernaast staan leeg (Lucas & Niemeyer), en worden deels alweer afgebroken en gestript voor herbestemming. We gaan het Stadhuis (Richard Meijer) van binnen bekijken. Ik ben nog werkzaam bij de gemeente Den Haag en heb een toegangspas van het stadhuis. We nemen de tijd om het gebouw te bekijken en zien hoe een huishoudelijke dienst het concept van de architect steeds verder om zeep helpt.

We gaan langs projecten van Cees Dam, Bolles Wilson, OMA, Bernard Tschumi. We zien de Oude Passage, het Buitenhof, Het Binnenhof, Het Mauritshuis, De Hofvijver en Het Lange Voorhout waar hopelijk de crocussen in bloei staan. We zien de Amerikaanse Ambassade (Marcel Breuer), De Koninklijke Schouwburg (1804 De Swart, 1999 Charles Vandehoven) en gaan via de binnenplaats van het gerenoveerde ministerie van Financiën (Meyer en Van Schooten) naar de Resident (van stedenbouwkundige Rob Krier). Hier kunnen we nog een drankje nemen alvorens op Den Haag Centraal te eindigen.