U bent hier
De Diefdijk Leerdam
Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.
Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.
Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.
Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan contact met ons op.
Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.
Provincie:
- Zuid-Holland
De Diefdijk was eeuwenlang het slot op de achterdeur van Holland. Water en vijandelijke legers werden hier tegengehouden. De historische sporen zijn overal te zien langs de huizenhoge dijk. De wandeling brengt ons langs oude bloeiende boomgaarden, boerenakkers, weilanden en grienden.
De Hollandse polders liggen lager dan de Gelderse. Het water kon zo Holland binnenstromen. De aanleg van de Diefdijk rond 1284 moest hier een einde aan maken. Verschillende wielen ( kolkgaten met achtergebleven water) bewijzen dat de dijk niet altijd stand hield.
We lopen even langs het spoor richting de Diefdijk. De bunkers langs deze dijk zijn kort voor de tweede wereldoorlog gebouwd. Maar al in 19de eeuw kreeg de dijk een functie in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze liep van Muiden tot de Biesbosch en moest het hart van Holland beschermen. Bij oorlogsdreiging werd een brede strook grond voor de Diefdijk onder water gezet. Het Werk aan de Diefdijk, een fort uit 1880, was bedoeld om de spoorlijn af te sluiten.
Dramatisch was de doorbraak van 1573, toen de dijk instortte. Het twaalf meter diepe Schoonrewoerdse Wiel bleef als een litteken achter in het landschap. We lopen hier omheen om in Schoorewoerd een pauze te houden.
De zandige ondergrond heeft er voor gezorgd dat fruitbomen het goed doen en het Zuid-Hollands Landschap koestert de traditionele hoogstambomen, die elders vaak verdwenen zijn.
We gaan weer terug naar de dijk en zien al gauw het Dordtse Huis. Dit gebouw deed dienst als bewakingsgebouw omdat de Gelderse boeren nu eerder last hadden van overstromingen en ze de dijk wilden saboteren.
We passeren natuurgebied Schaayk, natte graslanden, bosjes, sloten en grienden om met een boog om Leerdam op het station te eindigen. Ik hoop dat de fruitbomen nog in bloei zijn want bij het voor lopen van deze wandeling 5 februari stond al één boompje in bloei.