U bent hier

Brabants Vennenpad 8: Heeze – Soerendonk / Brabantse politiek

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 6 maart, 2022
Afstand: 
22 km

Provincie:

De gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart staan voor de deur. Hoewel de wandeling van vandaag grotendeels door bossen en heide gaat, zullen we vast ook een plakbord met posters tegenkomen. In het naoorlogse Brabant domineerde vele decennia de KVP, die later overging in het CDA. Die tijd ligt al lang achter ons, want het CDA is nog maar in een klein deel van de Brabantse gemeenten de grootste. Op het platteland hadden in 2014 en 2018 de lokale partijen die positie overgenomen. In de meeste Brabantse steden werd echter de VVD de grootste met D’66 of Groen Links als tweede partij. De SP domineert in bakermat Oss.

Nederland telt zo’n 17,5 miljoen inwoners die in 353 gemeenten wonen. Zo’n 2,5 miljoen mensen (dus 1 op de 7 Nederlanders) wonen in 64 Brabantse gemeenten, dus er zijn relatief veel gemeenten in die provincie. De route van vandaag gaat grotendeels over het grondgebied van de Gemeente Heeze-Leende (Brabants: Héésj-Lint), een gemeente met ruim 16.000 inwoners. De huidige gemeenteraad telt 17 zetels, waarvan bijna de helft voor 3 lokale partijen: LOKAAL Heeze-Leende (4 zetels), Algemeen Belang Heeze-Leende  (2 zetels) en De Partij voor Oud en Jong  (2 zetels). Ik ben benieuwd wat de uitslag van de verkiezingen op 16 maart a.s. hen zal brengen! Ik ben een liefhebber van politieke discussies en samen wandelen leent zich daarvoor, maar dat is uiteraard niet het doel van deze etappe.

We wandelen vandaag grotendeels door een gevarieerd landschap van bossen en heide. Indien mogelijk, dan houden we na zo’n 13 km. een lange pauze in De Clown Gezien onze ervaringen met erg modderige oevers van riviertjes, vermijden we ’s middags de route langs de Strijper Aa en kiezen we de alternatieve route, conform het advies ‘bij hoog water’ in de routebeschrijving. Bijkomend voordeel is dat we de etappe-afstand van 22 km. vandaag niet overschrijden. Uiteindelijk bereiken we de bebouwde kom van Soerendonk, waar we de bus naar Eindhoven nemen.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor de etappe van vandaag en voor een overzicht van het Brabants Vennenpad bij de beschrijving van de de hele reeks.