U bent hier

Brabants Vennenpad 4: Sint-Oedenrode – Son en Breugel / Varkens & kippen

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 24 oktober, 2021
Afstand: 
20 km

Provincie:

Geen Nederlandse provincie met zoveel dieren als Noord-Brabant. Dat geldt met name voor de zandgronden in het oosten, die zich van oudsher slecht lenen voor akkerbouw. Noord-Brabant telt naast 2,5 miljoen inwoners maar liefst zes miljoen varkens en 28 miljoen kippen, dus op iedere inwoner ongeveer twee varkens en twaalf kippen.

Deze intensieve veehouderij leidt tot een verhoogd risico op uitbraak van besmettelijke ziekten. Tevens tot vervuiling van de bodem en de lucht. Soms ruik je dat, maar meestal associëren we het lieflijke landschap daar niet mee. De roep om dierenwelzijn wordt steeds sterker, wat tot kleine verbeteringen heeft geleid. Er zijn b.v. inmiddels vijf sterren varkensboeren. De overheid biedt financiële ondersteuning bij bedrijfssluiting, maar het gaat voor de verschillende beleidsagenda’s niet snel genoeg. Voor de betrokken boeren staat echter hun traditie, bestaanszekerheid en toekomst op het spel. Tijdens onze wandelingen valt met name de horizonvervuiling op, want megastallen blinken niet uit in schoonheid.

Vandaag beginnen we met een kort rondje door het centrum van Sint Oedenrode, waar we indien mogelijk een koffiepauze houden. We kruisen vervolgens de A-50 en belanden in de Bommelbeemden mét een uitzichtpunt. Na pakweg een uur komen we in het Vresselsebos en houden we aan het einde een lange pauze in De Vresselse Hut (indien mogelijk). We lopen de laatste 8 km. door naar Son en Breugel waar we op het Raadhuisplein een afsluitend drankje en desgewenst een maaltijd kunnen nuttigen bij Café-Restaurant De Zwaan.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor de etappe van vandaag  en voor een overzicht van het Brabants Vennenpad op onze website onder de tag 'Barbants Vennenpad'.