U bent hier

Brabants Vennenpad 13: Lage Mierde – Hilvarenbeek / Koning Willem II

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zaterdag, 24 september, 2022
Afstand: 
21 km

Provincie:

Te combineren met etappe 14 door overnachting in ‘King William II room’ in Hostel Roots in Tilburg!

Vandaag vervolgen we onze route over Landgoed De Utrecht, dat overgaat in Landgoed Gorp en Roovert. We wandelen dus door een bosrijk gebied, dat al aardig begint te kleuren. Behalve bossen, zullen we echter ook vennen, heide en weiden tegenkomen.

De Rotterdamse kunstenaar Andreas Schotel (1896 – 1984) verbleef vele zomers in de Esbeekse bossen, waar hij etsen maakte van het Brabantse boerenleven en de landarbeiders. Hij heeft in dit gebied maar liefst 15 kunstwerken nagelaten. De meest in het oog springende zijn: ‘Baadster in Broekeling’, ‘Ontmoeting met de Meester’ en ‘De Melkfabriek’, die we aan het begin van deze etappe kunnen bewonderen.

Bebouwing is schaars op deze landgoederen. Mooie gebouwen zijn de Rovertkapel, de woonboerderijen Roovert en het ‘Kasteeltje Gorp en Roovert’. En niet te vergeten Gasterij De Nieuwe Hoef, waar we na 14 km. een pauze kunnen houden. Het is de eerste horecagelegenheid van vandaag en het is dan al rond 14:30 uur, dus ik raad koffiedrinkers aan om op Tilburg NS een beker koffie te kopen!

Rond 17:00 bereiken we het pittoreske Vrijthof van Hilvarenbeek. Als we nog tijd hebben, dan kunnen we hier neerstrijken voor een biertje voordat we om 17:28 op de bus naar Tilburg stappen. Daar kun je om 19:00 mee gaan eten in Stadscafé De Spaarbank www.stadscafedespaarbank.nl en kunnen stappers daarna de (gay)horeca verkennen.

Morgen is de laatste etappe van het Brabants Vennenpad. Voor deelnemers aan 1 of meerdere etappes heb ik de ‘King William II room’ geboekt in Hostel Roots, dat vlakbij het station van Tilburg is gevestigd. Deze kamer is genoemd naar Willem II (1792-1849), Prins van Oranje-Nassau die vanaf 1831 met regelmaat in Tilburg verbleef en waar hij zelf de eerste steen legde van het Paleis-Raadhuis, op 13 augustus 1847. ‘Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig’, waren de legendarische woorden van Willem II over Tilburg.

De seksuele relaties die Willem II met mannen onderhield, werden door onder anderen Eillert Meeter beschreven. De koning zou zich hebben omringd met dienaren die hij niet kon ontslaan vanwege wat Meeter de ‘afschuwelijke motieven’ noemde, waarvoor hij hen had aangenomen. Historici hebben Meeter meer dan een eeuw voor leugenaar uitgemaakt, maar in 2004 bleek uit documenten in het Koninklijk Huisarchief dat hij de waarheid heeft geschreven.

1848 is het jaar van revoluties. In verschillende landen eist de bevolking vergaande hervormingen van de absolute macht van de vorsten. Ook in Nederland dreigt onrust. Koning Willem II (1840-1849) is van plan de grondwet aan te passen, maar hij heeft geen zin in al te radicale hervormingen. Als hij in maart dat jaar juist een radicale groep hervormers (o.m. Thorbecke) opdracht geeft tot het schrijven van een nieuwe grondwet is iedereen verbijsterd. Volgens biograaf Jeroen van Zanten werd de koning gechanteerd vanwege zijn homoseksuele contacten, die destijds strafbaar waren. Sinds deze herziening van de grondwet is niet langer de koning, maar zijn de ministers verantwoordelijk voor het beleid.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor de etappe van vandaag en voor een overzicht zie onze tag 'Brabants Vennenpad'.
.