U bent hier

Brabants Vennenpad 11: Luyksgestel - Bladel / Op een mooie Pinksterdag in De Kempen

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 5 juni, 2022
Afstand: 
21 km

Provincie:

Het zanderige gebied ten zuiden van de lijn Tilburg – Eindhoven wordt de Nederlandse Kempen genoemd. Het grootste deel van De Kempen bevindt zich echter ten zuiden van de Belgische grens. Het was van oudsher een arme streek, waar met het smokkelen van boter, jenever en tabakswaren het inkomen werd aangevuld. Militairen die tijdens en na de Belgische Opstand in de eerste helft 19e eeuw hier gelegerd waren, noemden de regio spottend ‘armzaligheid’. Een achttal dorpen in de buurt van Eersel (allen met het achtervoegsel ‘-sel’) gebruiken sindsdien de geuzennaam ‘Acht Zaligheden’.

Na een lange busreis vanuit Eindhoven gaan we in Luyksgestel van start. Dit dorp telde op 1-1-2021 slechts 3.640 inwoners, maar heeft een lange geschiedenis. We passeren in het dorp het Kempisch Bakkerijmuseum met de daaraan grenzende korenmolen De Grenswachter, Het Crijnskapelletje en de Heilig Kruiskapel. We lopen vervolgens door een bosrijk landschap en bereiken na 8 km. de Belgische grens. We houden hier een lunchpauze bij Herberg In ’t Wilde Zwijn.

In de middag wandelen we opnieuw door bossen, maar passeren ook de Cartierheide, terwijl we de laatste km.’s door een open landschap afleggen. Na zo’n 10 km. bereiken we Café ’t Nekkermenneke. We zijn dan op zo’n 3 km. van het eindpunt Busstation Bladel en kunnen hier een korte pauze houden. We kunnen ook doorlopen en neerstrijken op een terras op de Markt in Bladel, dat zo’n 10 min. verderop ligt. Liefhebbers kunnen daar ook wat eten.

Ik hoop dat we vandaag Op Een Mooie Pinksterdag beleven!

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor de etappe van vandaag en voor een overzicht van het Brabants Vennenpad op de tag.