U bent hier

Brabants Vennenpad 10: Valkenswaard – Luycksgestel / Grenzen doen ertoe! Bevrijdingsdag is een mooie gelegenheid om daarbij (al wandelend) stil te staan

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
donderdag, 5 mei, 2022
Afstand: 
21 km

Provincie:

België verklaarde zich in 1830 onafhankelijk van Nederland. Het duurde echter tot 1843 voordat de grensafbakening officieel werd en de Belgisch-Nederlandse grens werd gemarkeerd met 365 gietijzeren grenspalen.

Het grensgebied met België is van oudsher een gebied met een schaduweconomie. Er werd veel gesmokkeld, terwijl sinds enkele decennia de drugslabs veel inkomsten genereren. Deze illegale productie produceert ook chemisch afval, dat helaas regelmatig in de natuur wordt gedumpt, dus misschien ook op onze wandelroutes.

Nadat we de bebouwde kom van Valkenswaard hebben verlaten, bereiken we al snel de Venbergse Molen, waar we indien mogelijk een koffiepauze houden. Deze watermolen is één van de oudste molens uit de geschiedenis en is gebouwd tussen 850 en 900. Nu is het alleen nog een graanmolen, maar vroeger was er ook een olieslagerij en schorsmolen. De molen draait op waterkracht met een onderslagrad, een rad waarbij het water onder een rad door een groef heen stroomt. Het molengebouw werd met behoud van de oude constructie vernieuwd rond 1900.

We vervolgen onze route langs de Dommel en bereiken het Natuurreservaat De Malpie, dat uit heide, vennen en bossen bestaat. Nadat we in totaal zo’n 9 km. hebben gelopen, bereiken we rond 13:00 het pittoreske dorp Borkel waar we een lunchpauze houden, b.v. in Grand Café De Zwaan.

Onder het motto ‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan!’ (Ruud Lubbers, 1939-2018) snijden we vervolgens de route van het Brabants Vennenpad met 7 km. af. We missen helaas het deel van de wandelroute dat over De Plateau en over Belgisch grondgebied loopt. We wandelen via de route van het Kempen-Maaspad in 6 km. naar Uitkijktoren Visvijvers. Er zijn in dit gebied in totaal 13 voormalige visvijvers, waar vroeger karpers en waterlelies werden gekweekt. Natuurmonumenten heeft de vijvers omgevormd tot een schitterend natuurgebied bestaande uit moeras, broekbos en uitgebreide rietlanden. Tenslotte wandelen we de laatste 6 km. door een afwisselend landbouwlandschap naar Luycksgestel. Het is leuk om in dit dorp op een terras neer te strijken, maar reken er dan op dat je de bus een uur later naar Eindhoven moet nemen.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor de etappe van vandaag en voor een overzicht van het Brabants Vennenpad.