U bent hier

Bergen op Zoom

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 26 augustus, 2018
Afstand: 
20 km

Provincie:

Het is echt een prachtige wandeling, alleen de start om Bergen op Zoom uit te komen is wat minder geslaagd, maar gelukkig is dat maar een klein gedeelte van de wandeling. Gelukkig volgt al snel landelijk groen. We kruisen diverse lange afstandspaden zoals het pad Hoek van Holland - Nice.

We komen eerst door Landgoed Zoomland, een samenvoeging van vier oudere landgoederen, die in de 17de eeuw net buiten de stad werden aangelegd. De landhuizen zijn inmiddels verdwenen, maar de beukendreven zijn nog duidelijk te zien. Het landgoed is één grote afwisseling van loof- en naaldbos, weiland, heide, stuifzand en moeras.

Halverwege de wandeling komen we langs Fort Rooverre met haar bastions. Het is één van de drie forten die Frederik Hendrik in 1628 liet bouwen ter verdediging van Bergen op Zoom. Agressors als de Fransen liepen zich er in 1747 hopeloos op stuk. In 2010 is het Fort zo veel mogelijk teruggebracht in de oude staat. Voor de wandelaars is een speciale brug aan de oostzijde gerealiseerd. Een spectaculaire brug waarbij je dwars door het water wandelt. Vandaar de naam Mozesbrug. Het uitkijkpunt zal inmiddels wel gerealiseerd zijn als wij de wandeling doen.

We gaan verder over het terrein van voormalig Fort Prinssen naar Bergen op Zoom.
Aan de buitenkant ziet de 14de-eeuwse Lievevrouwepoort, ook wel gevangenpoort, er grijs en grimmig uit ( kalksteen), aan de binnenkant is de gevel met bakstenen uitbouw met twee torentjes sierlijk. Het is één van de oudste stadspoorten van Nederland. Tot 1931 zaten er mensen gevangen.
We komen over de Grote Markt, één mooi plein. Het stadhuis is de grootste blikvanger. Het bestaat uit drie panden, het schepenhuis (stadhuis), huis Leeuwenborch (handelshuis van Engelse kooplieden) en de “De Olifant”.
De toren van de Gertrudiskerk, waarvan de oudste delen dateren uit 1370, wordt vanwege zijn vorm ook wel de peperbus genoemd.
Misschien kunnen we op de Grote Markt met haar vele terrassen de wandeling voor de liefhebber afsluiten en voor degenen die direct terug naar de trein willen is dat een eenvoudige korte wandeling.