U bent hier

Berg binnen - Bergen aan Zee en terug

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 26 maart, 2017
Afstand: 
18 km

Provincie:

Vanaf de bushalte moeten we eerst toegangskaarten voor het duingebied kopen. Dit doen we in een kiosk vlakbij de bushalte en die toegangskaart kost 1 euro 80 (in 2016). Na een koffiepauze voert vanuit het plaatsje Bergen de wandeling door een prachtig parkachtig bosgebied en daarna door de Philisteinse polder en het Noord-Hollands Duinreserrvaat naar Bergen aan Zee.

Daar gaan we over het strand drie kilometer noordwaarts. Bij de Kerf gaan we weer de duinen in. Deze duindoorsnijding is een uniek experiment. Hier is een verrassend nieuw natuurgebied ontstaan. In het brakke klimaat van de Kerf groeien pioniersplanten zoals de blauwe zeedistel, zeeraket en zeepostelein. Staande op het hoge duin bij de bosrand zien we het grote verschil tussen de vrij saaie met helm en kraaiheide bedekte duinen aan de ene kant en de dynamiek van de Kerf aan de andere kant.

De terugweg voert door de Schoorlse duinen naar Bergen. Drie kilometer voor het einde van de wandeling komen we langs de karakteristieke horecavoorziening "Duinvermaak".

Het is een afwisselende wandeling door bos, polder, strand, over heide, zandvlaktes, duinen en de plaats Bergen Binnen. De wandeling is vrij zwaar doordat sommige paden uit rul zand bestaan, het terrein soms nogal geaccidenteerd is en we drie kilometer over het strand langs de waterlijn lopen.