U bent hier

Baarn Kasteel Groeneveld

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 13 oktober, 2019
Afstand: 
8-9 km

Provincie:

We lopen ongeveer 10 minuten van de halte naar het kasteel. De route voert over het 130 Ha grote landgoed Groeneveld, dat wordt beheert door Staatsbosbeheer. Het Engelse landschapspark is vrij toegankelijk. Kasteel Groeneveld is geen echt kasteel, maar een prachtig landhuis uit de 18 de eeuw.

We komen eerst langs een ijskelder die in de 19de eeuw is aangelegd. Het ijs werd uit de vijver gezaagd en in de kelder opgeslagen. De dikke wanden en 1 meter dikke zandlaag zorgden ervoor dat het wel twee jaar goed bleef. Hiermee werd zomers fruit, groente vlees en wijn gekoeld. Tegenwoordig wordt de kelder bewoond door de grootoorvleermuis. Het zand komt uit de nabij gelegen vijver, waar midden in een azalea-eiland ligt.

In een Engels landschapspark wordt bewust gestreefd naar een volmaakt landschap met verrassingselementen. Kenmerken van deze stijl zijn: waterpartijen, beken, slingerende paden, heuvels, boompartijen en solitaire bomen. Doel is een grote afwisseling in reliëf, kleuren, lijnen en vormen.
De eigenaar van het landgoed vond de bloei van de tulpenboom, met zijn groengele tulpvormige bloemen, zo mooi dat hij een heel tulpenbomenbos liet aanleggen. Maar hij vergat dat als de bomen dicht op elkaar staan, de bloei alleen bovenin te zien is. Het kleurrijke bos bleef een illusie.
Op het eiland helemaal achterin het park zijn rode beuken geplant die in een bolvorm groeien. De bomen staan iets hoger waardoor ze nog meer imponeren.
Dan zien we de 7,7 meter hoge Wijnberg. Deze berg is net zoals de andere bergen in het park ontstaan door het graven van de vijvers. Het verhaal gaat dat werklieden uit protest tegen het zware werk in staking gingen. Alleen door het uitdelen van wijn kreeg de baas de mannen weer aan het werk. Een andere versie was dat de eigenaar van Groeneveld plannen had om hier druiven te verbouwen.

We lopen weer richting landhuis maar alvorens we het park verlaten kunnen we in de horecagelegenheid in het kasteel iets gebruiken. Voor diegene die het kasteel in willen de toegang is gratis met een museumjaarkaart, €4,00 voor 65+ en €5,00 voor de overige personen. Er zijn wisselende tentoonstellingen over natuur en landschap.
We lopen terug en zien een muur, hier achter ligt de moestuin. De tuin vormt een belangrijk onderdeel van het Landgoed en is in oude stijl gerestaureerd.
De tuin is eveneens vrij toegankelijk.
Hierna gaan we door een prachtige villawijk naar het Ns station Baarn.