U bent hier

Amsterdam Herdenkingsroute

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
donderdag, 4 mei, 2017
Afstand: 
11 km

Provincie:

Het is een wandeling in het teken van de herdenking van de vervolging van minderheden. Dat de Joden hierbij de meeste aandacht krijgen is niet verwonderlijk. Herdenkingspunten voor zigeuners, en zwakzinnigen komen slechts indirect voor in onze wandeling. Het is een greep uit de vele monumenten, dus vele ontbreken zoals ook het grootste monument, het nationale monument op de Dam. We volgen de route langs de volgende objecten:

• Prinsengracht 267 Anne Frank huis. Het Anne Frank Huis is een monument ter gedachtenis aan Anne Frank (bekend geworden door het dagboek dat ze schreef, Het Achterhuis) en haar familie. Lopend door de pittoreske, levendige Jordaan, is het nauwelijks voor te stellen dat dit ooit het toneel was van Jodenrazzia's, heldenmoed, terreur en verraad.

• Prinsengracht Homomonument. Het Homomonument staat symbool voor de lange weg van de homo-emancipatie in Nederland en ver daarbuiten. Het bestaat uit drie driehoeken van Rosa Porinograniet die samen één grote driehoek vormen. De drie driehoeken staan voor het verleden, het heden en de toekomst. Hier herdenken we iedereen die vermoord of vervolgd werd (en nog steeds wordt) om zijn of haar seksuele voorkeur en/of identiteit. Hier vieren we de vrijheid te kunnen zijn wie we zijn. Hier roepen we op tot waakzaamheid voor in het heden en in de toekomst. Ontwerp Karin Daan.

• Bij de St. Anthoniussluis staat een gedenknaald voor Jacob Israël de Haan (1881-1924), dichter van het Joodse lied, zie inscriptie achterzijde

• Het monument ter herinnering aan het verzet van de Joodse burgers gevallen in 1940-1945,ontwerp Josef Glatt

• Voor het muziektheater geeft een wit plaveisel de contouren aan van een voormalig Joods jongensweeshuis. In maart 1943 werden jongens weggevoerd naar concentratiekamp Sobidor.

• Ophaalbrug bij Hermitage. Deze brug is naar Walter Süskind genoemd. Hij heft de deportatie van veel Joden weten te voorkomen.

• Nieuwe Keizersgracht Monument van Joodse Erkentelijkheid, een dankbetoon van de Joodse gemeenschap voor de hulp aan joden tijdens de tweede wereldoorlog, ontwerp Jobs Wertheim.

• Dr Visserplein Het plein is vernoemd naar de jurist L.E. Visser, die zich gedurende de tweede wereldoorlog actief heeft ingezet voor de rechten van de joden.

• Waterlooplein 207 Mozes en Aäronkerk In de zijmuur bevindt zich een gedenksteen voor de slachtoffers van de Decembermoorden in Paramaribo in 1982. Op 7, 8 en 9 december 1982 werden vijftien prominente Surinamers die het militaire regime van legerleider Desi Bouterse kritiseerden uit hun bed gelicht en overgebracht naar Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van Bouterse, waar ze gemarteld en gefusilleerd werden.Het Waterlooplein is vanouds een levendige marktplaats, waar vroeger vooral joden hun handelswaar aanboden.

• .Jonas Daniël Meijerplein 7 De Portugese Synagoge, die na de bouw in 1675 de grootste synagoge was ter wereld. Het gebouw en het voorplein hadden als voorbeeld de Tempel van Salomo in Jeruzalem. De synagoge beschikt over de oudste Joodse bibliotheek ter wereld. Op dit plein werden de slachtoffer s van de eerste grote razzia bijeen gedreven om te worden weggevoerd. Het beeld van de dokwerker herinnert aan de februaristaking in 1941, het eerste grote protest van de Nederlanders tegen het anti-semitisme en de Duitse onderdrukking

• Wertheimplantsoen met het monument " nooit meer Auschwitz " van Jan Wolkers. De gebroken spiegels reflecteren de lucht als symbool dat de hemel na Auschwitz nooit meer ongeschonden is.

• Plantage Middenlaan 24 Hollandse Schouwburg. Vanaf eind 1942 dit gebouw de verzamelplaats voor joden, die vanaf hier, via station Muiderpoort werden afgevoerd naar doorgangskamp Westerbork. Sinds 1962 is het een monument ter nagedachtenis aan alle vermoorde Nederlandse Joden. Op de eerste verdieping is een tentoonstelling over de Jodenvervolg

• Weerstand, helderheid en hoop. 1,5 miljoen narcissen als eerbetoon aan de 1,5 miljoen kinderen die tijdens de holocaust zijn overladen.

• Plantage Westermanlaan Monument /kunstwerk van het kunstenaarsverzet nabij plantage middenlaan, ontwerp Carel Kneulman

• Oosterparkstraat Nationaal monument Slavernijverleden, ontwerp Erwin de Vries. In zijn geheel verbeeldt het ontwerp het verleden, het heden en de toekomst. Het ontwerp valt in drie delen uiteen. Het achterste deel symboliseert de dramatische geschiedenis van het juk waaronder de slaven gebukt gingen. Bij het middelste gedeelte doorbreekt de mens de muur van weerstand en taboe. De mens heeft de kracht gevonden zich van de ketens te bevrijden om als volwaardig individu van het heden op te staan. Het voorste gedeelte onderstreept de alles overheersende drang naar vrijheid en een betere toekomst die elk individu met zich meedraagt.

• Transvaalplein een sober monument op een huismuur, de davidster. Het herinnert aan de vele joden die in deze buurt hebben gewoond. Ontwerp Mieke Blits

• Muiderpoort station Tijdens de Jodenvervolging werden vanaf het Muiderpoortstation ruim 11.000 Joden uit Amsterdam en omgeving gedeporteerd naar het doorgangskamp Westerbork. Velen waren afkomstig uit de Hollandsche Schouwburg of werden vanaf andere verzamelplaatsen naar het station gebracht. Ter nagedachtenis is er op het Oosterspoorplein een monument geplaatst in de vorm van een roestvrijstalen gedenkbank.